logo_InsoGoat.jpg         Cursussen InsoGoat en  Capralon

In het najaar van 2022 geven InsoGoat en Capralon weer (10) cursussen. Sommige van deze cursussen zijn al door verschillende groepen deelnemers gevolgd, andere worden dit jaar voor het eerst gegeven. Omdat we veel waarde hechten aan interactie tijdens de cursus, streven we naar kleine groepen  (minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers).We waarderen het ook zeer als deelnemers zelf specifieke vragen hebben, of ervaringen willen delen die passen in de betreffende cursus.

Let op: Door omstandigheden zijn we genoodzaakt per 15 september 2022 de data en tijden van een aantal cursussen aan te passen. De juiste data en tijden staan hieronder. De locatie is altijd in de omgeving van Arnhem

In het kader van Duurzame GeitenZuivelKeten worden per cursus 5 punten toegekend (https://platformmelkgeitenhouderij.nl/dgzk/bijeenkomsten/)

Heeft u interesse in één van deze cursussen of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met Anne-Riet Boerenkamp (06 13 91 54 65) of Lonneke Delhaes ( 06 29 50 16 80) of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Cursusaanbod 2022 :

Vruchtbaarheid: woensdag 7 september; 13.00 - 16.00 uur (al gegeven)

Deze cursus geeft inzicht in de werking van de geslachtsorganen  (zowel mannelijk als vrouwelijk). Daarnaast wordt uitgelegd hoe de (hormonale) cyclus van de vrouwelijke dieren werkt en hoe deze mogelijk te "sturen" is. Ook optimaal dekken, KI en schijndracht komen aan bod. En natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan selectie van de geiten.

Algemene cursus opfok: woensdag 28 september; 10.00 - 16.00 uur

Alle aspecten die van belang zijn voor een goede, gezonde opfok worden besproken. Van het tijdig herkennen, behandelen en voorkomen van aandoeningen bij de lammeren, tot vaccinaties, het juiste biestmanagement en groei.

Algemene curus melkgeiten: woensdag 5 oktober; 10.00 -16.00 uur

De verschillende fases van de geit worden belicht : van de meest voorkomende aandoeningen en vaccinaties, tot dekken, conditiescore en de periode rond aflammeren.

Transitie, een topprestatie! : woensdag 19 oktober; 9.30 - 12.30 uur 

Tijdens de transitie, de weken voor en na het aflammeren, wordt van de melkgeiten een topprestatie verwacht : gezonde lammeren op de wereld zetten en overgaan op melkproductie. In de praktijk is het vaak de periode met de meeste problemen. In deze cursus gaan we in op de redenen waarom de geit het zo zwaar kan hebben en van daaruit geven we handvatten om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen.

Uiergezondheid ; woensdag 19 oktober; 13.30 - 16.30 uur

Hoe zit het ook alweer met kiemgetal en celgetal? Wat kan ik doen als één van die twee verhoogd is?En wat als blauw uier een probleem is? Op al deze vragen wordt in de cursus dieper ingegaan.

Werknemers, een zegen of een zorg?: woensdag 9 november 9.30  - 12.30  uur

Werken met personeel (vast of tijdelijk) is niet voor iedereen even gemakkelijk. Hoe krijg en houd ik ze gemotiveerd? Wat is de beste manier om eventuele verbeterpunten aan te kaarten? Hoe zorg ik ervoor dat iedereen werkt op de manier die ik wil? Inzicht in je eigen persoonlijkheid en die van je werknemers kunnen bijdragen aan een goede onderlinge communicatie. Protocollen ondersteunen het personeel omdat ze duidelijkheid verschaffen en de kans op fouten verkleinen. In deze curus geven we tips and tricks voor het werken met personeel.

CAE, wat moet ik ermee?: woensdag 9 november; 13.30 - 16.30 uur

Veel bedrijven hebben (onverwacht) te maken met CAE. In deze cursus proberen we niet alleen inzicht te geven in het "gedrag" van het virus, maar ook de daarmee samenhangende mogelijkheden, maar zeker ook uitdagingen. Wat is voor uw bedrijf een passende optie; vrij worden, het beheersbaar houden of het accepteren zoals het is? En wat komt daarbij kijken?

Spenen: woensdag 23 november; 9.30 - 12.30 uur

De overgang van melk naar vast voer (ruwvoer/krachtvoer) is een zeer belangrijke periode in het leven van een lam. De kwaliteit van het speenproces bepaalt zelfs voor een belangrijk deel de prestaties in de rest van de opfok. Hoe ziet de overgang er aan de binnenkant  (van de pens) uit? Hoe kun je het speenproces zo soepel mogelijk laten verlopen zonder speendip? En hoe ga ik in deze periode om met vaccinaties? Al deze vragen zullen aan bod komen.

Verloskunde: woensdag 23 november; 13.30 - 16.30 uur

Verlossen is gelukkig bij geiten niet heel vaak nodig. Maar als het wel zo is, is het handig om te weten hoe dit verantwoord kan worden uitgevoerd. Naast de tips and tricks om het lam in alle posities verlost te krijgen, gaan we ook in op de gedragssignalen van een geit die gaat lammeren, moment van ingrijpen en de eerste zorg voor het pas geboren lam. Deze cursus is bij uitstek geschikt voor sartende geitenhouders en voor (tijdelijke) medewerkers in het lammerseizoen.

De meeste cursussen duren een halve dag. De kosten voor deze cursussen zijn € 175,-  excl. BTW (incl. koffie/thee)

Als u 2 cursussen op 1 dag volgt, verzorgen wij de lunch.

De beide "algemene" cursussen duren een dag (opfok en melkgeiten; 10.00-16.00 uur). De kosten hiervoor zijn € 325,-  excl. BTW (incl. lunch/koffie/thee). Bij het volgen van zowel de melkgeitencursus als de opfokcursus krijgt u 25% korting.