Cursussen InsoGoat / Capralon

In het najaar van 2021 gaan Anne-Riet Boerenkamp (InsoGoat) en Lonneke Delhaes (Capralon) de cursussen (inclusief enkele nieuwe ten opzichte van afgelopen jaar) weer opstarten. Door onze verschillende vakgebieden ( Anne-Riet ; management en voeding, Lonneke;diergeneeskundig) vullen we elkaar goed aan en kunnen we alle facetten van de geitenhouderij in de cursussen belichten.

De groepsgrootte van de cursus zal 5 tot 10 deelnemers bedragen. Hierbij hechten we veel waarde aan interactie tussen de deelenemers en de cursusleiding, waarbij  ook inbreng van casussen en specifieke vragen zeer wordt gewaardeerd. Bij 5 aanmeldingen wordt in overleg de locatie bepaald.

In het kader van Duurzame GeitenZuivelKeten worden per cursus 5 punten toegekend (https://platformmelkgeitenhouderij.nl/dgzk/bijeenkomsten/)

Heeft u interesse in één van deze cursussen of heeft u nog vragen, neem dan gerust coontact op met Anne-Riet Boerenkamp (06 13 91 54 65) of Lonneke Delhaes ( 06 29 50 16 80) of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het cursusprogramma in het najaar van 2021 ziet er als volgt uit:

De volgende drie cursussen duren één dag (10.00-16.00 uur):

"Algemene cursus opfok" (5 oktober 2021)  Alle aspecten die van belang zijn voor een goede, gezonde opfok worden besproken. Van het tijdig herkennen, behandelen en voorkomen van aandoeningen bij lammeren, tot het juiste biestmanagement, groei in en na de melkperiode en tips rondom spenen.

"Algemene cursus melkgeiten" (13 oktober 2021)  De thema's die aan de orde komen in deze cursus zijn onder andere aflammen, uiergezondheid, (bedrijfs-)aandoeningen en vruchtbaarheid.

"Leiding geven; één team, één taak" (19 oktober 2021). Soms makkelijker gezegd dan gedaan. Personeel motiveren, verantwoordelijkheden uitbesteden,  protocollair werken en op een verbindende manier communiceren staan centraal in deze cursus. Samen met Toine van Toor, personal & business coach met ervaring in de geitenhouderij, zal deze curus invulling krijgen.

De kosten voor bovenstaande cursussen zijn €300,- excl. BTW (incl. koffie/thee en lunch). Bij het volgen van zowel de curus opfok als melkgeiten krijgt u 25% korting.

De verschillende "verdiepende" cursussen duren allemaal één middag ( 13.00-16.00 uur).

"CAE,  wat moet ik ermee?" (27 oktober 2021). Veel bedrijven hebben (onverwacht) te maken met CAE. In deze cursus proberen we noet alleen inzicht te geven in het "gedrag"van het virus, maar ook de daarmee samenhangende mogelijkheden, maar zeker ook uitdagingen. Wat is voor uw bedrijf een passende optie; vrij worden, het beheersbaar houden of het accepteren zoals het is? En wat komt daarbij kijken?

"Transitie, de hoogdrachtige topsporter"(10 november 2021). Hierin worden de achtergronden en problematiek rond de hoogdrachtige en net afgelamde geit behandeld. Wat kan er fout gaan, hoe herken ik dat op tijd en vooral hoe voorkom ik het.

"Anatomie, een kijkje aan de binnenkant"(16 november 2021). Dezez cursus geeft inzicht in de bouw van de geit. Waar zitten alle organen? Waar dienen ze voor? En wat kan er mis gaan?

"Alles rondom aflammeren, stoomcursus voor de (tijdelijke) medewerker (8 dec 2021 / 11 januari 2022). In de drukke aflamperiode worden vaak tijdelijke krachten ingezet. Speciaal voor hen is deze cursus opgezet; hoe herken je een aflammerende geit, wanneer en hoe moet je ingrijpen, waarom biest, hoe geef ik dat, wat is belangrijk bij het aanleren van lammeren etc. Kortom, een stoomcursus om medewerkers in de lammerperiode alvast een goede basis mee te geven.

De kosten voor deze verdiepende cursussen zijn €150,- excl. BTW (incl. kofiie/thee).

In mei/juni 2022 zullen de cursussen vruchtbaarheid en uiergezondheid weer worden gegeven. Ook hiervoor kunt u zich al aanmelden.